Menü Bezárás

Boros palack típusok

Tokaji borok kiegészítői

Kevés borvidék rendelkezik saját palackkal vagy pohárral, Tokajnak van.

Palackoknál a világon legelterjedtebb fajták a bordói típusú és a burgundi típusú üvegek. Ezekkel mindenki találkozott már nem csak a a boltok polcain, hanem egészen biztosan a saját otthonában is.

Bordói üveg

Bordói palack

Az egyszerű hengeres forma világú bordói palack az egyik legpraktikusabb és legolcsóbb üveg fajta. Van belőle számtalan: görög bordói, elit bordói, svéd bordói, francia bordói és sorolhatnánk. Praktikusan rakható és könnyen tölthető, de nem a legelegánsabb.

Burgundi

A burgundi típusból is sok féle-fajta variációt találunk, kinézetre több kifinomultságot mutat.

Burgundi típus

Ezt a két palackfajtát mindenféle bortípushoz felhasználják. Száraz, édes, fehér, rozés vörös, ami csak a világon terem.

A harmadik legtöbbet használt üveg fajta a rajnai típus. Formában a burgundihoz áll közelebb, de filigránabb, kecsesebb palack.

Ezt a három típust az egész világon használjak, előfordul hogy egy borászat mind a három fajtát használja borai töltéséhez, ezzel vizuális káoszt teremtve a portfóliójában.

Rajna mentén bordeauxban és burgundiában kizárólag ezeket a palackokat használják boraik letöltéséhez.

A pezsgők is saját palackkal rendelkeznek, ami leginkább egy vastagabb falú burgundis üveghez hasonlítható egy peremesebb száj kialakítással. A vastagabb üveg a pezsgőben található esetenként 6 bar nyomás elviselése miatt fontos, a száj kialakítás pedig a dugót fixáló drót kosár rögzítése miatt elengedhetetlen.

Tokaji Borvidék is rendelkezik saját palack formával, a közép- és kelet-európai borvidékek közül egyedüliként, a klasszikusan fél literes Tokaji palackkal.

Tokaji Boros Palack

A 19. század végétől ismert forma. Kimondottan a tokaji borkülönlegességek részére, mint aszú, szamorodni, fordítás, máslás, gyártva.

tokaji aszú rendelés és házhozszállítás 2016
Klasszikus tokaji üveg

A borkülönlegességeken kívül más borokat tilos ebben a palack típusba tölteni. Egyedi formájú, más boros palackokkal össze nem téveszthető üveg, csak színtelen kivitelben gyártják. Jellemzően 0,5 literes, de létezik 0,375 literes kivitel is.

A kétezres évek közepéig nem volt igény rá, hogy a tokaji száraz boroknak egyedi palackja legyen.

Ekkorra ért el egy kritikus szintet a tokaji száraz borok termelt mennyisége, ami indokolttá tette egy másik 75 centiliteres palack bevezetését.

Formája egyértelműen a fél literes palackból lett kialakítva. Színe barna vagy zöld. OEM száraz és késői borok tölthetők bele. Létezik 0,375 literes és 1,5 literes kivitelben.

Tokaji 0,75 literes palack

Boros palack típusok

Myrtus Pince – Borrendelés, Bor házhoz szállítás, bor árak

Tokaji Furmint 2022

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük