Menü Bezárás

2022 Tokaji Furmint „Vigyorgó” – száraz

3 750 Ft

Oltalom alatt álló eredet megjelölésű száraz fehér bor

Vigyorgó-dűlő

Cukor 8 g/l

Sav 6,7 g/l

Alkohol 13,5 % v/v

Product of Hungary

75 Cl e

2022 Tokaji Furmint „Vigyorgó” – száraz

Öreg tőkék bora a tarcali Vigyorgó-dűlőből. A Tokaj-hegyalja ásványok mellett a 2022. évjárat lendületes savai kísérik a bort.

Szép egyensúllyal, citrusos ízek, markáns mineralitás.

 

FHA KQHX

Szulfitokat tartalmaz.

 

Származási hely: Tarcal, Vigyorgó-dűlő

Fajta: Furmint

Nagyság: 2 hektár

Telepítés éve: 1995

Szulfitokat tartalmaz

Vigyorgó-dűlő
Tarcal

A történelmi Mézesmál szőlőhegy része. Eredendően a tarcali Kövesd szőlő nyugati-délnyugati részét képezte, és a Rákóczi szabadságharcot követő években vált ki. Gyakorlatilag a Vigyorgó történelme szorosan összefüggött a Kövesd szőlő, később szőlőhegy birtoklásával. A Kövesd szőlőt 1565-ben említették meg először a források, mint a tokaji váruradalom szőlőjét. Nevét köves-törmelékes talaj után kapta. A Kövesd a 17. század közepén kezdett felaprózódni, ekkor különböztettek meg Kis-, és Nagy-Kövesd nevű részeket. Sőt az 1675 körül vált ki a történelmi Kövesd keleti, illetve délkeleti részéből a Temető nevű szőlőterület, amely a 18. század első évtizedeiben tovább aprózódott Kis, és Nagy-Temető nevű részekre. A történelmi Kövesd birtokosai elsősorban közrendű emberekből álltak, de a 17−18. század több városi (kassai) polgár és köz-, illetve főnemesi családnak is voltak ott szőlőbirtokai.

Így a tulajdonosai között találtuk, mint pl. a Buttler, a Gilányi, a Komáromy, a Ketzer/Keczer, a Máriássy, a Murányi, a Szepesi, a Szirmay, a Vécsey, és a Zimmermann nemesi famíliákat, valamint a római katolikus egyházat is.

A Vigyorgó nevének eredete onnan magyarázható, hogy a régiek szerint olyan jól érezte magát ott a szőlő, hogy rávigyorgott a gazdájára. Első ismert említése 1727-ben történt Tarcal mezőváros könyvben, mint a Kövesden fekvő Vigyorgó szőlő néven. Ekkor elsősorban mezővárosi közrendűek, jobbágyok és a református egyház birtokában álló szőlői díszlettek a Vigyorgón. A 18. század közepén a birtokosi szerkezetében lényegi változás nem történt. Sőt ez a birtok állapot maradt fenn egészen a 20. század közepéig.

Furmint

Elsősorban a Kárpát-medencében alkot fajtacsoportot (Piros, Változó és Fehér furmint), amelyből Hegyalján a Fehér furmint klónjai fordulnak elő. Kilenc alfajtája ismert, többségük azonban kiszorult az ültetvényekből. Tőkéje erős növekedésű, kevés, hosszú, felfelé növő vesszőt nevel. Levele alig tagolt, legfeljebb karéjos, fűrészesen fogazott szélű. Fürtje középnagy, hengeres, bogyói gömbölyűek. Késői, október második felében érő fajta, nagyon jól aszúsodik. Tokaj-Hegyalja fő fajtája, a Tokaji Aszú és Szamorodni nagyrészt ebből a szőlőből készül. Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik. Bora közepes illatú, kemény, testes, tüzes, robosztus. Jól érlelhető.

Tokaji Furmint rendelése

számos előnnyel járhat. Itt vannak néhány érv, hogy miért érdemes Tokaji Furmint bort rendelni:

1. Különleges karakter: A Tokaji Furmint egyedülálló szőlőfajta, amely jellemzően a Tokaji borvidéken terem. Ez a fajta kiváló minőségű borokat eredményez, amelyek gazdagok és komplexek ízben. A Furmint bort általában száraz vagy félszáraz stílusban készítik, és rendkívül jól illik a tokaji borvidék vulkanikus talajának adta egyedi jelleghez.

2. Érlelési potenciál: A Tokaji Furmint egy olyan szőlőfajta, amely hosszú érlelésre és palackos érlelésre is alkalmas. Ez azt jelenti, hogy ha Tokaji Furmintot rendel, lehetősége lesz a bor hosszabb távú érlelésére otthonában. Az érlelés további mélységet és komplexitást adhat a bor ízének és karakterének.

3. Sokoldalúság: A Tokaji Furmint bor sokoldalúan párosítható az ételkülönlegességekkel. Az élénk savak és gazdag ízjegyek miatt jól passzol halakhoz, tenger gyümölcseihez és fehér húsokhoz. Emellett a Tokaji Furmint kiváló választás lehet a könnyebb sajtok, friss saláták és a könnyű, citrusos ízű ételek mellé.

4. Regionális hagyomány: A Tokaji Furmint a tokaji borvidék jellegzetes szőlőfajtája, és hozzájárul a régió hírnevéhez és hagyományaihoz. A tokaji borvidék világhírű az aszú borairól, de a száraz Furmint borok is kiváló minőségűek és fontos részei a tokaji borpalettának. Amikor Tokaji Furmintot rendel, részesülhet a régió különleges és történelmi borhagyományaiban.

5. Egyedi élmény: A Tokaji Furmint borkóstolása és fogyasztása egyedülálló élményt nyújthat. Ez a bor sokkal többet ad, mint csak egy ital, hanem egy utazás a tokaji borvidék világába. A Furmint különleges aromái és ízjegyei kihívást jelentenek, és megismertetik az emberrel a tokaji borok sokszínűségét és komplexitását.

Ezek az érvek azt mutatják, hogy a Tokaji Furmint bort rendelni érdemes, ha szeretne felfedezni egy egyedi és kivételes tokaji borélményt.

 

 

2022 Tokaji Furmint „Vigyorgó”

Myrtus Pince Tarcal, Borrendelés, Bor házhoz szállítás.