Menü Bezárás

2022 Tokaji Hárslevelű – Betsek száraz

3 750 Ft

Oltalom alatt álló eredet megjelölésű száraz fehér bor

Alkohol: 13,5% vol.

Cukor: 7,7 g/l

Sav: 5,4 g/l

75 CLe

Product of Hungary

2022 Tokaji Hárslevelű száraz

A történelmi Betsek-dűlő öreg tőkéiről szüretelt bor. Mádi nyirok talajon termett Hárslevelű, melyet kis fahordókban és tartályban spontán erjesztettünk.

A fajta és a terroir találkozása.

 

Ajánlott fogyasztás 12 celsius fokon.

Termőhely: Mád, Betsek-dűlő,
Méret: 0,35 ha,
Telepítve: 1977
Fajta: Hárslevelű, Furmint

 

FHA KQXE

Szulfitokat tartalmaz

 

Myrtus Pince:

2022 Tokaji Hárslevelű, száraz

Terület: 3 hektár Tarcalon a Vigyorgó, Mester-völgy és a Lestár-dűlőkben és Mádon a Betsek-dűlőben.
Fajták: Furmint, Hárslevelű, Muskotály.

Egy palack bor. Nem egy egyszerű termék, amit üvegbe töltünk, majd lezárunk, hanem több évtized munkája és tapasztalata. A szőlészé. Aki eltelepítette és termővé tette a szőlőt, művelte azt, hogy a borász keze alá mindig a lehető legjobb alapanyag kerülhessen. A borászé, aki az évek során megismerte a fajták és a dűlők természetét és megadta a lehetőséget a szőlőnek hogy minél szebb bor válhasson belőle. Ezek a tapasztalatok és az ezzel járó munka kerülnek egy palack borba.

A szülők által alapított a tokaji Kopasz-hegy lábánál fekvő birtokot 2008-ban vettük át és alapítottuk meg a Myrtus Pincét. Ebben az évben készültek első boraink. A birtok a tarcali pincesoron fekszik. Célunk szép, jó egyensúlyú borok készítése a tokaji borok szeretőinek.

Betsek-dűlő, Mád

Mád kiváló adottságú történelmi szőlőhegyeinek egyike. A Betsek történetileg a mádi szőlőhegyek egyik legrégebbije, a nevezett szőlőterület névadója minden bizonnyal a karcsai illetőségű, Becsked (Beczked, Bechked) nevű nemesember volt, aki az 1420-as és ’30-as években tokaji alvárnagyként szolgált. Ekkor tehetett szert Mád mellett a mai Betsek szőlőterületre. Első közvetlen említése 1600-ban történt, ekkor már megkülönböztettek Kis-, illetve Nagy-Betsek nevű részeket is. A Betseken a mádi lakosok, illetve a felvidéki városok polgársága mellett a regéci váruradalomhoz tartozó szőlőterületek terültek el a 17. században, amelynek urai előbb az Alaghyak, majd pedig a Rákócziak voltak. Napjainkban Tokaj-Hegyalja legismertebb termőhelyei közé tartozik. Dél-nyugati fekvés, nyirok talaj, tufa morzsalékkal.

2022 Tokaji Hárslevelű száraz

Borrendelés, Bor Házhoz szállítás Myrtus Pince Tarcal