Menü Bezárás

Hordó típusok és égetések

Hordós erjesztésnél általában vadélesztős – spontán erjesztést alkalmazunk. Száraz boroknál az erjedés után egy körülbelül féléves seprőn tartás és almasav bontást is végzünk. A természetes édes borokat erjedés után szűrjük, majd hordóban érleljük 1-2 évig bortípustól függően, egy állandó 30-40 mg/l szabad kénessav szint mellett. Fontos, hogy a hordók mindig tele legyenek. 

Hordó:

Fa: a boros hordók általában tölgyfából készülnek, Magyarországon jellemzően a kocsánytalan tölgyet (Quercus petraea) használják. Az alapanyag min 60 éves tölgyfából fűrészelt vagy hasított és 3 évig szárított donga. A kocsánytalan tölgy kocsányos tölgyhöz képest sűrűbb szerkezetű, ezért alacsonyabb mikrooxidácíót lehetővé tevő fa, ami a hosszú érleléseknél kimondottan előnyös.

A kocsányos tölgy elsősorban Franciaországban kedvelt. Kocsánytalan tölgy hiányában nagy mennyiségű fát importálnak Magyarországról, ezt a saját dongáikkal vegyítve, mint francia terméket értékesítik.

Hordóink javarészt zempléni tölgyből készültek.

 Ezenkívül használatos fa fajták hordó készítésre: akác, eper (pálinkához).

Hordó típusok:

Magyar:

  • 70 literes átalag
  • 136,6 liter gönci
  • 200-220 liter szerednyei
  • 300l – felett magyar típusú.

Francia:

  • bordói
  • burgundi

Égetés típusok:

A hordók különböző égetési fokozatban, így különböző aromavilággal kerülnek felhasználóinkhoz. A Myrtus Pincénél általában M égetéssel kérjük.

Enyhe égetés (LT) Light: 180-200°C/30 perc

Light azaz enyhe pörkölésnél kevés a tannin, ezáltal visszafogott ízek, tipikus fehérgyümölcsös illatok jelennek meg. Banán, ananász, néha enyhén vajas, pirítós ízvilágú a benne fejlődő bor.


Közepes égetés (M) Medium: 200-220°C/40 perc

Medium azaz közepes égetésnél kevesebb tannin, viszont több íz, illatosító anyag jelenik meg a borban, több aromát, illatot kölcsönöz. A közepesen pörkölt (tósztolt) tölgy meleg, édes karaktert juttat a borba erős vaníliás hangsúllyal.


Erősen közepes égetés (M+) Medium+: 200-220°C/50 perc

Medium + azaz erősen közepes égetés sötétebb mint a közepes: az aromái méz, pörkölt mogyoró egy pici kis kávés lecsengéssel. Ideális a mélyvörös borokhoz.


Hosszú égetés (HT) Heavy: 280-300°C/60 perc Heavy azaz igen erős pörkölésnél kifejezetten a karamelizált, a füstös aromák, ízek nagyon hamar megmutatkoznak, így nem szükséges sokáig benne tartani a bort. Legjobb az igazán nagy és merész vörösborokhoz.

Myrtus Pince – Borrendelés, Bor Házhozszállítás