Menü Bezárás

2022 évjárat Tarcalon és egy kicsit Mádon

2021 disszonáns érzései után, mint mindig, nagy reményekkel néztünk a 2022 évjárat elé Tarcalon.

Télen kevés hó és fagy volt, ami elősegíti a károkozók áttelelését.

Tavasz-nyár

Március hűvösebb volt a megszokottnál, de utána már nem volt megállás.

Hónapokig tartó aszály, meleg. Az öreg tőkék meglepően jól viselték az extrém körülményeket, ugyanez az új telepítésekről sajnos nem mondhatjuk el.

A zöld munkák mennyisége sokkal kevesebb, soralj művelés minimális volt. Permetezni keveset kellett 1-3 alkalom, ez rekord alacsony.  DE végig ott volt a levegőben, hogy katasztrofális lehet az évjárat.

A tarcali dűlőinkben a nyugati fekvésű Vigyorgó dűlőben mutatkozott a legszebb termés, a déli lejtők jobban megszenvedték a csapadék hiányt.  A Mestervölgy dűlő hajtásai lassan és ritkásan nőttek, ez a szüreti mennyiségben is megmutatkozott végül. A Lestár dűlőben található Hárslevelű bogyó mérete sem tudott nagyobbra fejlődni egy méretes borsószemnél.  

A mádi Betsek dűlőben, ami egy jó víz ellátottságú terület, a vízigényes Hárslevelű szőlő is szépen tudott fejlődni.

A szemek július végén elkezdtek puhulni, ami egy korai szüretet vetített előre, kényszerérett szőlőből. Illetve 2014 rossz emlékű évjárata sejlett fel, amikor is egy hosszan tartó száraz időszak után egy hosszú, folyamatos esős idő érkezett és gyakorlatilag lassanként az egész termék megsemmisült.

Ősz

Szeptember elején meg is érkezett az esős, ami körülbelül három hétig tartott. Ez idő alatt a tőkék vissza dolgozták a gyümölcsbe a nedvességet, beindult az asszimiláció, a bogyók gazdagodtak, nem csak cukrosodtak, illetve elindult az aszúsodás.

A termés szépen beérett, viszont rendkívül kevés idő maradt szüretelni. A szárazak szedésére nem egész két hetünk volt. Az aszúsodás robbanásszerű volt, viszont a megszokott két-három érési hullám helyett, csak egy generációnyi aszúszem termett. A minőség megfelelő lett, viszont a mennyiség, mind szőlő, mind aszú szemben, alul múlta az átlag mennyiségeket.  

A normálisan 60-80 napos szüreti periódus lerövidült 20 napra.

A borok viszont szépek, harmonikusak, nagy érlelési potenciállal rendelkeznek.

Soha rosszabb évjáratot.   

Ákos

2022 évjárat Tarcalon