Menü Bezárás

2020 Tokaji Furmint, száraz – „Mestervölgy-dűlő”

3 750 Ft

Oltalom Alatt álló Eredetmegjelölésű Száraz Fehér Bor

Alkohol: 13% vol.

Cukor: 1,6 g/l

Sav: 6,9 g/l.

Extrakt: 22 g/l

75 Cle

Product of Hungary

Elfogyott

2020 Tokaji Furmint, száraz – „Mestervölgy-dűlő”

 

OEM száraz fehér bor

2016-ban vásárolt területünkről származó első dűlő szelektált Furmintunk.

Hat hónapig erjedt spontán 100%-ban zempléni tölgyfa hordóban. A 2020 évi borokhoz hasonlóan ez a tétel is komplex, feszes, minerális.

A hordó szépen épül be az ásványos, határozott savakkal bíró szerkezetbe.

Nagy érlelési potenciállal, csak 246 palack!

Párosítható ételekhez, fröccs is készíthető belőle, de a legnagyobb élvezetet 12 celsius fokra hűtve önmagában fogyasztva adja.

 

Termőhely: Tarcal, Mestervölgy-dűlő

Méret: 0,25 ha

Telepítve: 1986

Fajta: Furmint

 

FHA JHCR

Szulfitokat tartalmaz

 

Mestervölgy (Tarcal)

A történelmi Mézesmál része volt a múltban. A Mestervölgy elődje a nagy kiterjedésű és egyúttal középkori eredettel bíró tarcali Remete, vagy Nagyremete szőlő volt, amely tokaji Szűz Mária pálos kolostor tulajdonát képezte 1476−1526 között. Nevét is a pálosok másik elnevezése után, a remete-rend után kapta. Rövid ideig váruradalmi birtok volt, majd protestantizmus gyors tokaj-hegyaljai elterjedését követően lett gyülekezeti birtok.

A Mestervölgy ugyanakkor összefüggésben állt a Tar Balázs (vinea Tar Balas) nevű szőlőterület múltjával, habár a szőlőbirtok összeírások mindig is azt tüntették fel, hogy Mestervölgy része volt. A kisnemesi származású Tar Balázs a 15−16. század fordulóján módos debreceni borkereskedő volt, akinek a Szerémség mellett a Hegyalján is voltak szőlőbirtokai. Neve 1522-ben fordult elő utoljára, amikor is, mint Tarcal mezőváros határában a Mézesmálon birtokolt szőlőket. Halálát követően, még a mohácsi vészt megelőzően szőlője az akkori még Szapolyai kezében lévő tokaji váruradalomhoz tartozott. Majd ezután a Habsburg uralom alá került 1540-ben, akik még ugyanebben az évben a Serédy famíliának adományozták tokaji uradalmat. A Tar Balázs szőlő név egészen a 18. század elejéig létezett, és 1599−1711 között a Rákóczi család birtokát képezte. Majd azt követően eltűnt az összeírásokból, és beolvadt a Mestervölgybe.

Az első említés

A Mestervölgy első, igazi konkrét említése 1550-ben történt. Eredendően a tarcali protestáns (akkor még lutheri hitvallású) iskolamesterek (magister/magistri scholarum/scholae) szőlője volt. Innen a Mestervölgy elnevezés is. Fontos tudni, hogy 1561-ben Tarcalon zajlott le egy fontos zsinat, amelyben a tokaji-hegyaljai települések lakossága a lutheri helyett a kálvinista hitelvek követésében döntött. A 17. század elejéig a Mestervölgy elsősorban protestáns egyházi és uradalmi birtokban állt. A nevezett század elején Rákóczi Zsigmond későbbi erdélyi fejedelem is jelentős szőlőterületet vásárolt családja számára a Mestervölgyén. A 17. század közepén egyre több nemesi és városi polgár lett ott birtokos, elsősorban azért, mert haszonbérletbe vettek több szőlőterületet az uradalomtól, amelyet néhány évvel később meg is vásároltak. Ezek közül a legjelentősebb az erdélyi gyökerű Kemény, valamint a Bónis, a Gönczy, a Hoper, a Kovács és a Tokaji nemesi család volt.

Az 1670. évben a Wesselényi összeesküvés bukása után, az udvar csak két szőlőterületet kobzott el a Mestervölgyén: nemes Bónis Ferenc, Gönczy András, Kovács Mihály és Tokaji János szőlőit. A református prédikátorság szőlőjét ugyancsak konfiskálták, azaz elkobozták. A két nevezett nemesember és az egykori prédikátorság szőlői a tarcali katolikus plébánia, valamint az udvarhoz hű nemesi famíliák birtokába kerültek. 1675-ben pedig az udvar a Kemény család szőlőbirtokaira tette rá a kezét, mivel a nevezett família kihalt. Ez idő tájt különböztettek meg Hosszú-, Kis- és Nagy-Mestervölgy részt a területen, de az összeírások csak nagy ritkán tértek ki e megkülönböztetésre.

2020 Tokaji Furmint száraz – „Mestervölgy-dűlő”

A Rákóczik

1699-ben a Rákóczi család fejedelmi felosztotta egymás között a hegyaljai szőlőbirtokokat. Így a Mestervölgy egy része Rákóczi Julianna (1672−1717) és férje, Aspremont Ferdinánd (1643−1708) gróf tulajdonába került, míg a megmaradt rész II. Rákóczi Ferenc (1676−1735) tulajdonát képezte a továbbiakban. A Rákóczi szabadságharc idején 1707-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem utasítására Krucsay Márton jószágigazgató összeírta a tarcali szőlőbirtokokat. Ekkor a Mestervölgyén a legjelentősebb birtokosok az Aszalay, a Babócsay, a Barkóczy, a Bárczy, a Bercsényi, a Czimmermann, az Ecsedy, az Enyedy, a Fáy, a Gajáli, a Gáspárdy, a Haller, az Isépy, a Király, a Lángh, az Olcsváry, a Püspöki, a Rákóczi, a Recsky, a Sennyey, a Széchy, a Szentiványi, a Szepessy, a Tasnádi, a Tárkányi, a Tőrös, a Trombitás, a Váradi, a Ványai és a Vécsey arisztokrata, valamint köznemesi családok voltak.

1711-ben a Bercsényi, a Barkóczy, az Olcsváry, a Szepessy és a Tárkányi család szőlőit az udvar elkobozta, majd néhány évvel később haszonbérletbe adta ki több nemesi családnak. Ekkor tett szert a Mestervölgyén szőlőbirtokra a Komjáthy, a Lónyay, a Mudrány, az Orczy, a Ráday, a Roxer/Rókusfaly, a Szirmay, és a Torday família. Ezen túlmenően szőlőbirtokos volt még a kassai jezsuita rendház és kollégium is. A 18. század közepére a Barkóczy család visszaszerezte korábban elkobzott birtokait a Mestervölgyén, és az egyik legnagyobb birtokossá vált. A Bárczy család szőlőit pedig a szabadságharcot követő elkobzások nem érintették. A 20. század közepéig a Mestervölgy legnagyobb birtokosai a Barkóczyak, illetve örököseik, valamint a református és katolikus egyházak voltak.

A Mestervölgyből a 1615-ben vált ki a Nyavalya, illetve 1701-ben Hosszú szőlő, amelyeken zömmel főnemesi birtokban álló szőlőterületek voltak.

2020 Tokaji Furmint, száraz

Myrtus Pince:

Terület: 3 hektár Tarcalon a Vigyorgó, Mester-völgy és a Lestár-dűlőkben és Mádon a Betsek-dűlőben.
Fajták: Furmint, Hárslevelű, Muskotály.

Egy palack bor. Nem egy egyszerű termék, amit üvegbe töltünk, majd lezárunk, hanem több évtized munkája és tapasztalata. A szőlészé. Aki eltelepítette és termővé tette a szőlőt, művelte azt, hogy a borász keze alá mindig a lehető legjobb alapanyag kerülhessen. A borászé, aki az évek során megismerte a fajták és a dűlők természetét és megadta a lehetőséget a szőlőnek hogy minél szebb bor válhasson belőle. Ezek a tapasztalatok és az ezzel járó munka kerülnek egy palack borba.

A szülők által alapított a tokaji Kopasz-hegy lábánál fekvő birtokot 2008-ban vettük át és alapítottuk meg a Myrtus Pincét. Ebben az évben készültek első boraink. A birtok a tarcali pincesoron fekszik. Célunk szép, jó egyensúlyú borok készítése a tokaji borok szeretőinek.

Furmint

A furmint, fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta. A szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó Pontian Balcanica ág, mely jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete nem pontosan ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is.
A nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, ami végső soron a latin frumentum szóból származik, amely „gabonát” jelent. Az elmélet szerint a cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes bor.
Hasonnevei: Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavina Mosler, Furmint bianco, Sipon, Szalai.

2020 Tokaji Furmint, száraz – „Mestervölgy-dűlő”

Myrtus Pince- Borrendelés, Bor Házhoz Szállítás