Menü Bezárás

2022 Tokaji Sárgamuskotály száraz – „Vigyorgó-dűlő”

3 750 Ft

Oltalom Alatt álló Eredetmegjelölésű Száraz Fehér Bor

Alkohol: 12,5% vol.

Cukor: 2,8 g/l

Sav: 6,3 g/l.

75 Cle

Product of Hungary

Extrakt: 22 g/l

Űrtartalom: 75 cl

2022 Tokaji Sárgamuskotály száraz – „Vigyorgó-dűlő”

OEM száraz bor

2022-ben a muskotályunk a legszebb arcát mutatta. Bora friss, gyümölcsös, visszahozza az évtized legforróbb nyarának emlékét.

Tartályos, spontán erjesztésű 100%-ban tartályos. A muskotályokhoz hasonlóan friss, ropogós, illatos. A tokaji komplexitás is jelen van a borban, szerkezete nem a megszokott szikár muskotály.

Párosítható salátákhoz, halakhoz, fröccs is készíthető belőle, ajánlott fogyasztási hőmérséklet 11 celsius fok.

 

Termőhely: Tarcal, Vigyorgó-dűlő,

Méret: 2 ha

Telepítve: 1995

Fajta: Sárgamuskotály

Szulfitokat tartalmaz

 

FHA KIFK

Myrtus Pince:

Terület: 3 hektár Tarcalon a Vigyorgó, Mester-völgy és a Lestár-dűlőkben és Mádon a Betsek-dűlőben.
Fajták: Furmint, Hárslevelű, Muskotály.

Egy palack bor. Nem egy egyszerű termék, amit üvegbe töltünk, majd lezárunk, hanem több évtized munkája és tapasztalata. A szőlészé. Aki eltelepítette és termővé tette a szőlőt, művelte azt, hogy a borász keze alá mindig a lehető legjobb alapanyag kerülhessen. A borászé, aki az évek során megismerte a fajták és a dűlők természetét és megadta a lehetőséget a szőlőnek hogy minél szebb bor válhasson belőle. Ezek a tapasztalatok és az ezzel járó munka kerülnek egy palack borba.

A szülők által alapított a tokaji Kopasz-hegy lábánál fekvő birtokot 2008-ban vettük át és alapítottuk meg a Myrtus Pincét. Ebben az évben készültek első boraink. A birtok a tarcali pincesoron fekszik. Célunk szép, jó egyensúlyú borok készítése a tokaji borok szeretőinek.

 

Sárgamuskotály:

A leírásokban a legkorábban említett fajták egyike. Középerős növekedésű, hajtásai elfekvőek. Termése fajta jelleges íz- és illatjegyekkel rendelkezik, savai jól beérten is szépek maradnak. Levele szeldelt, fűrészesen fogazott szélű. Betegségekkel szemben ellenálló képessége nagyon gyenge. Mély rétegű, tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokon érzi legjobban magát. Bora finom illatú, zamatú, gyakran lágy. Ha idejében szüretelik, savai finomak. Édes bor is készíthető belőle, ilyenkor az édesség az ízeket részben elfedi. Kitűnő házasítási alapanyag.

 

 

Vigyorgó-dűlő
Tarcal

A történelmi Mézesmál szőlőhegy része. Eredendően a tarcali Kövesd szőlő nyugati-délnyugati részét képezte, és a Rákóczi szabadságharcot követő években vált ki. Gyakorlatilag a Vigyorgó történelme szorosan összefüggött a Kövesd szőlő, később szőlőhegy birtoklásával. A Kövesd szőlőt 1565-ben említették meg először a források, mint a tokaji váruradalom szőlőjét. Nevét köves-törmelékes talaj után kapta. A Kövesd a 17. század közepén kezdett felaprózódni, ekkor különböztettek meg Kis-, és Nagy-Kövesd nevű részeket. Sőt az 1675 körül vált ki a történelmi Kövesd keleti, illetve délkeleti részéből a Temető nevű szőlőterület, amely a 18. század első évtizedeiben tovább aprózódott Kis, és Nagy-Temető nevű részekre. A történelmi Kövesd birtokosai elsősorban közrendű emberekből álltak, de a 17−18. század több városi (kassai) polgár és köz-, illetve főnemesi családnak is voltak ott szőlőbirtokai.

Így a tulajdonosai között találtuk, mint pl. a Buttler, a Gilányi, a Komáromy, a Ketzer/Keczer, a Máriássy, a Murányi, a Szepesi, a Szirmay, a Vécsey, és a Zimmermann nemesi famíliákat, valamint a római katolikus egyházat is.

A Vigyorgó nevének eredete onnan magyarázható, hogy a régiek szerint olyan jól érezte magát ott a szőlő, hogy rávigyorgott a gazdájára. Első ismert említése 1727-ben történt Tarcal mezőváros könyvben, mint a Kövesden fekvő Vigyorgó szőlő néven. Ekkor elsősorban mezővárosi közrendűek, jobbágyok és a református egyház birtokában álló szőlői díszlettek a Vigyorgón. A 18. század közepén a birtokosi szerkezetében lényegi változás nem történt. Sőt ez a birtok állapot maradt fenn egészen a 20. század közepéig.

 

2022 Tokaji Sárgamuskotály száraz – „Vigyorgó-dűlő”

Myrtus Pince- Borrendelés, Bor Házhoz szállítás